Julegaver byttes til og med d. 9. Januar 2023 ×

Fluer

Den mest udbredte og mest traditionelle måde er at binde fluer på krog. Her er materialerne bundet direkte på krogskaftet. Til fiskeri herhjemme er krogfluer mest anvendt til kystfluer, geddefluer og små tørfluer samt nymfer og vådfluer. En af fordelene er, at man kan få nogle meget flotte og naturtro fluer.

Læs mere >>
Vis som Gitter Liste

Varer 1-12 af 65

Faldende orden
Side
pr. side

Rørfluer & krogfluer

Der findes flere typer af fluer, som både har fordeler og ulemper. Overordnet skelner man mellem fluer bundet på rør og fluer bundet på krog. 

Den mest udbredte og mest traditionelle måde er at binde fluer på krog. Her er materialerne bundet direkte på krogskaftet. Til fiskeri herhjemme er krogfluer mest anvendt til kystfluer, geddefluer og små tørfluer samt nymfer og vådfluer. En af fordelene er, at man kan få nogle meget flotte og naturtro fluer.

Rørfluer er, som navnet antyder, bundet på rør. Her føres linen igennem rørfluen, hvorefter man binder en krog på. I Danmark anvendes mest i åen til lakse- og havørredfiskeri. Fordelen er blandt andet, at man kan skifte krog, hvis den bøjer eller bliver sløv - uden at skulle skifte flue. Derudover er det med rørfluer muligt at fiske med trekrog. 

Fluer til lakse- og havørredfiskeri

De typiske fluer til de danske lakse- og havørredåer er ofte rørfluer med en lang vinge og et fronthackel (med andre ord en lang, slank profil og en tykkere, busket krop). Disse fluer er ofte enten farvefyldte eller domineret af sort. Der er desværre intet facit hvad angår fluevalg, men der er nogle generelle tommelfingerregler. Tidligt på sæsonen, hvor der ofte er høj vandstand og uklart vand, kan det være effektivt med store fluer, som kan skubbe vand og være lettere for fisken af se. Senere på sæsonen, hvor der kan være lavt og klart vand, er det ofte mere effektivt med små fluer i rolige farver.  

Fluer til geddefiskeri

Geddefluer kan både være på krog og på rør, men fælles for dem er, at de er store og buskede. Geddefluer skal imitere en byttefisk, og da gedden har en kæmpe mund i forhold til sin krop, går den sjældent af vejen for en stor byttefisk. Derfor er det svært at gå forkert med en stor geddeflue, når man er på jagt efter gedderne. Dog kan det være en fordel at tilpasse fluevalget efter byttefiskene i vandet: Sølv og guld er gode i søen, da de imiterer skaller og karusser, mens brunlige og mørke fluer er gode i brakvandet, hvor gedder jager kutlinger. 

Da det kan være svært at kaste med store fluer, er geddefluer oftest lavet i syntetiske materialer, som ikke suger vand.

Fluer til kystfiskeri

Til kystfiskeriet i Danmark anvendes der mange forskellige fluer – dog er det fleste bundet på krog. Da de nære kystområder har et utal af byttedyr for havørreden, er der mange muligheder for flueimitationer: rejer, kutlinger, hundestejler, tanglopper, tobiser m.fl. 

Det er naturligvis bedst at anvende fluer, der imiterer de byttedyr, der er i vandet på det gældende tidspunkt. Dog kan man fange havørreder på de fleste fluer året rundt, og det kan derfor være en idé at tilpasse fluevalget til de forhold, der er på fisketuren. Hvis vandet er spritklart og ligger helt fladt, er det en god idé at fiske med små, naturlige fluer (og gerne lange forfang). Her kan tanglopper, små fiske- og rejeimitationer være udslagsgivende. Hvis der er bølger, og vandet er grumset, er det typisk godt med større byttedyrsimitationer som brislingeimitationer, større rejer, tobisfluer og lignende.

 

Indlæser...
Får du vores nyhedsbrev?
Få tilbud og nyheder før alle andre!
© 2015 Lystfiskeren.dk. All Rights Reserved.